Dodatak:Popis gradova u Sjevernoj Makedoniji

Zemljovid gradova Makedonije.

Ovo je popis gradova u Sjevernoj Makedoniji. U Sjevernoj Makedoniji ima oko 34 grada, a prvi pet najveći su: Skoplje, Bitola, Kumanovo, Prilep i Tetovo.

GradoviUredi

Istočna regijaUredi

 
Zemljovid Istočne regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Berovo Berovo 7.002[1]
Delčevo Delčevo 11.500 [1]
Kočani Kočani 28.330 [1]
Makedonska Kamenica Makedonska Kamenica 5.147 [1]
Pehčevo Pehčevo 3.237 [1]
Probištip Probištip 8.714[1]
Štip Štip 43.652[1]
Vinica Vinica 10.863 [1]

Sjeveroistočna regijaUredi

 
Zemljovid Sjeveroistočne regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Kratovo Kratovo 6.924 [1]
Kriva Palanka Kriva Palanka 14.558 [1]
Kumanovo Kumanovo 70.842 [1]

Pelagonijska regijaUredi

 
Zemljovid Pelagonijske regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Bitolj Bitolj 74.550 [1]
Demir Hisar Demir Hisar 2.593 [1]
Kruševo Kruševo 5.330 [1]
Prilep Prilep 66.246 [1]
Resen Resen 8.748 [1]

Pološka regijaUredi

 
Zemljovid Pološke regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Gostivar Gostivar 35.847 [1]
Tetovo Tetovo 52.915 [1]

Skopska regijaUredi

 
Zemljovid Skopske regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Skoplje Grad Skoplje 467.257 (2002[1])
668.518 (2006[2])

Jugoistočna regijaUredi

 
Zemljovid Jugoistočne regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Bogdanci Bogdanci 6.011 [1]
Gevgelija Gevgelija 15.685 [1]
Radoviš Radoviš 16.223 [1]
Strumica Strumica 35.311[1]
Valandovo Valandovo 4.402 [1]

Jugozapadna regijaUredi

 
Zemljovid Jugozapadne regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Debar Debar 14.561[1]
Kičevo Kičevo 27.067 [1]
Makedonski Brod Makedonski Brod 3.740 [1]
Ohrid Ohrid 42.033 [1]
Struga Struga 16.559 [1]

Vardarska regijaUredi

 
Zemljovid Vardarske regije.
grad općina stanovništvo grb zastava slika
Demir Kapija Demir Kapija 3.275[1]
Kavadarci Kavadarci 29.188[1]
Negotino Negotino 13.284[1]
Sveti Nikole Sveti Nikole 13.746 [1]
Veles Veles 43.716[1]

StatistikaUredi

Najveći gradoviUredi

Najveći gradovi Makedonije su:

br. grad općina stanovništvo
1 Skoplje Grad Skoplje 668.518[3])
2 Kumanovo Kumanovo 105.842
3 Bitolj Bitolj 84.550
4 Prilep Prilep 66.246
5 Tetovo Tetovo 52.915

Najmanji gradoviUredi

Pet najmanji gradovi Makedonije su:

br. grad općina stanovništvo
1 Demir Hisar Demir Hisar 2.593
2 Pehčevo Pehčevo 3.237
3 Demir Kapija Demir Kapija 3.275
4 Makedonski Brod Makedonski Brod 3.740
5 Valandovo Valandovo 4.402

12 gradova u Sjevernoj Makedoniji imaju stanovništvo ispod 10.000 stanovnika: Demir Hisar (2.593), Pehčevo (3.237), Demir Kapija (3.275), Makedonski Brod (3.740), Valandovo (4.402), Makedonska Kamenica (5.147), Kruševo (5.330), Bogdanci (6.011), Kratovo (6.924), Berovo (7.002), Probištip (8.714) i Resen (8.748). Ovi gradovi se često nazivaju kao "mali gradovi"

5 gradova u Sjevernoj Makedoniji imaju stanovništvo nad 50.000 stanovnika: Skoplje (668.518), Bitolj (74.550), Kumanovo (70.842), Prilep (66.246) i Tetovo (52.915). Ovi su najveći gradovi u Republici.

17 gradova Sjevernoj Makedonije imaju stanovništvo od 10.000 do 50.000 stanovnika: Veles (43.716), Štip (43.652), Ohrid (42.033), Gostivar (35.847), Strumica (35.311), Kavadarci (29.188), Kočani (28.330), Kičevo (27.067), Struga (16.559), Radoviš (16.223), Gevgelija (15.685), Debar (14.561), Kriva Palanka (14.558), Sveti Nikole (13.746), Negotino (13.284), Delčevo (11.500) i Vinica (10.863). Ovi su gradovi sredne veličine.

DemografijaUredi

grad općina stanovništvo najveći narod % najvećeg naroda najveći jezik % najvećeg jezika najveća religija % nejvećeg religije
Berovo Berovo 7.002 Makedonci (6.404) 91,4 makedonski (6.816) 97,3 pravoslavlje (6.331) 90,4
Bitolj Bitolj 74.550 Makedonci (66.038) 88,5 makedonski (69.255) 92,8 pravoslavlje (66.492) 89,1
Bogdanci Bogdanci 6.011 Makedonci (5.761) 95,8 makedonski (5.813) 96,7 pravoslavlje (5.752) 95,6
Gevgelija Gevgelija 15.685 Makedonci (15.060) 96 makedonski (15.238) 97,1 pravoslavlje (15.273) 97,3
Gostivar Gostivar 35.847 Albanci (16.890)
Makedonci (11.885)
47,1
33,1
albanski (16.877)
makedonski (13.843)
47
38,6
islam (23.686)
pravoslavlje (11.865)
66
33
Debar Debar 14.561 Albanci (10.768) 73,9 albanski (11.510) 79 islam (13.763) 94,5
Delčevo Delčevo 11.500 Makedonci (10.761) 93,5 makedonski (10.851) 94,3 pravoslavlje (10.594) 92,1
Demir Kapija Demir Kapija 3.275 Makedonci (3.161) 96,5 makedonski (3.191) 97,4 pravoslavlje (3.210) 98
Demir Hisar Demir Hisar 2.593 Makedonci (2.473) 95,3 makedonski (2.483) 95,7 pravoslavlje (2.486) 95,8
Kavadarci Kavadarci 29.188 Makedonci (28.354) 97,1 makedonski (28.847) 98,8 pravoslavlje (28.210) 96,6
Kičevo Kičevo 27.067 Makedonci (15.031)
Albanci (7.641)
55,5
28,2
makedonski (16.931)
albanski (7.635)
62,5
28,2
pravoslavlje (15.139)
islam (11.759)
55,9
43,4
Kočani Kočani 28.330 Makedonci (25.730) 90,8 makedonski (25.832) 91,1 pravoslavlje (25.448) 89,8
Kratovo Kratovo 6.924 Makedonci (6.724) 97,1 makedonski (6.709) 96,8 pravoslavlje (6.696) 96,7
Kriva Palanka Kriva Palanka 14.558 Makedonci (13.758) 94,5 makedonski (13.776) 94,6 pravoslavlje (13.785) 94,6
Kruševo Kruševo 5.330 Makedonci (4.273) 80,1 makedonski (4.562) 85,5 pravoslavlje (5.275) 98,9
Kumanovo Kumanovo 70.842 Makedonci (42.840)
Albanci (18.277)
60,4
25,7
makedonski (45.306)
albanski (18.283)
63,9
25,8
pravoslavlje (46.766)
islam (22.483)
66
31,7
Makedonski Brod Makedonski Brod 3.740 Makedonci (3.725) 99,5 makedonski (3.730) 99,7 pravoslavlje (3.731) 99,7
Makedonska Kamenica Makedonska Kamenica 5.147 Makedonci (5.096) 99 makedonski (5.106) 99,2 pravoslavlje (4.734) 91,9
Negotino Negotino 13.284 Makedonci (12.994) 97,8 makedonski (13.111) 98,6 pravoslavlje (12.900) 97,1
Ohrid Ohrid 42.033 Makedonci (33.791) 80,3 makedonski (34.910) 83 pravoslavlje (33.987) 80,8
Pehčevo Pehčevo 3.237 Makedonci (3.067) 94,7 makedonski (3.124) 96,5 pravoslavlje (3.078) 95
Prilep Prilep 66.246 Makedonci (61.320) 92,5 makedonski (64.669) 97,6 pravoslavlje (60.655) 91,5
Probištip Probištip 8.714 Makedonci (8.560) 98,2 makedonski (8.628) 99 pravoslavlje (8.648) 99,2
Radoviš Radoviš 16.223 Makedonci (13,991) 86,2 makedonski (14.027) 86,4 pravoslavlje (13.912) 85,7
Resen Resen 8.748 Makedonci (6.431) 73,5 makedonski (6.574) 75,1 pravoslavlje (6.382) 72,9
Sveti Nikole Sveti Nikole 13.746 Makedonci (13.367) 97,2 makedonski (13.396) 97,4 pravoslavlje (13.463) 97,9
Skoplje Grad Skoplje 467.257[4] Makedonci (332.778) 71,2 makedonski (341.339) 73 pravoslavlje (343.197)
islam (109.954)
73,4
23,7
Struga Struga 16.559 Makedonci (8.901)
Albanci (5.293)
53,7
31,9
makedonski (9.665)
albanski (5.615)
58,3
33,9
pravoslavlje (9.197)
islam (7.075)
55,5
42,7
Strumica Strumica 35.311 Makedonci (32.075) 90,8 makedonski (32.123) 90,9 pravoslavlje (30.238) 85,6
Štip Štip 43.652 Makedonci (38.323) 87,7 makedonski (38.846) 88,9 pravoslavlje (39.127) 89,6
Tetovo Tetovo 52.915 Albanci (28.897)
Makedonci (18.555)
54,6
35
albanski (29.363)
makedonski (18.980)
55,4
35,8
islam (33.509)
pravoslavlje (18.676)
63,3
35,2
Valandovo Valandovo 4.402 Makedonci (4.279) 97,2 makedonski (4.303) 97,7 pravoslavlje (4.064) 92,3
Veles Veles 43.716 Makedonci (40.269) 92,1 makedonski (40.576) 92,8 pravoslavlje (40.135) 91,8
Vinica Vinica 10.863 Makedonci (9.246) 85,1 makedonski (9.290) 85,5 pravoslavlje (8.989) 82,7

IzvoriUredi

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah Popis Makedonije, 2002, Makedonski zavod statistik. (makedonski i engleski)
  2. Податоци за Скопје
  3. Податоци за Скопје
  4. Prema popisu iz 2002. godine.

PovezniceUredi