Otvori glavni izbornik

Dodatak:Popis hrvatskih vaterpolskih reprezentativaca na velikim natjecanjima

Popis hrvatskih vaterpolskih reprezentativaca, osim sastava reprezentacije od osamostaljenja Republike Hrvatske na velikim natjecanjima, uključuje i sve igrače iz hrvatskih klubova koji su sudjelovali na tim natjecanjima u reprezentacijama bivših država.

Kao dio Austro-UgarskeUredi

Natjecanje Plasman Sastav Napomena
OI 1900. nije sudjelovala
OI 1904. nije sudjelovala
OI 1908. nije sudjelovala
OI 1912. 4. mjesto bez igrača iz Hrvatske
OI 1916. nisu održane

Kao dio JugoslavijeUredi

Do 1941. je često bio slučaj da je Jugoslaviju predstavljao hrvatski vaterpolski klub Jug iz Dubrovnika, višestruki državni prvak. Primjer je 1937. u utakmici protiv Čehoslovačke: Mato Kunčević, Viktor Hajon, Vinko Cvjetković, Zdravko Samardžić, Luka Ciganović, Željko Statinger i Bogdan Tošović.[1] Od 43 državna reprezentativca, 19 su bili Jugovi igrači.[1] Kad god su Jugovi igrači nezadovoljni izborom reprezentativne postave bojkotirali utakmice, reprezentacija je gubila.[1]

Natjecanje Plasman Sastav Napomena
OI 1920. nije sudjelovala
OI 1924. nije sudjelovala
EP 1926. nije sudjelovala
Slavensko
prvenstvo
1927.
Dinko Fabris, Marko Dabrović, Ivica Dabrović, Mirko Braida (svi Jug)[1]... 1. slavensko prvenstvo u vaterpolu 1927., Beograd. Prvi sastav jugoslavenske vaterpolske reprezentacije ikad.[1] Ivica Dabrović postigao je prvi pogodak u povijesti jugoslavenske reprezentacije.[1]
EP 1927. ? Dinko Fabris, Ivica Dabrović, Mirko Braida (svi Jug)[1]...
OI 1928. nije sudjelovala
EP 1931. nije sudjelovala
OI 1932. nije sudjelovala
EP 1934. 5. mjesto Miro Mihovilović (Jadran, Split), Ante Bibica, Marko Bibica, Zdravko Samardžić, Vinko Cvjetković, Jozo Dabrović, Luka Ciganović, Željko Statinger (svi Jug).[1]
OI 1936. 1. krug Filip Bonačić, Miro Mihovilović, Ante Roje, Mirko Tarana (Jug)[1][2], Vinko Cvjetković (Jug)[1][3] (?), Luka Ciganović (Jug),[4][1] Bogdan Tošović[5](Jug)[1], pričuvni vratar Milivoj Ćurlica (Jug)[1]
EP 1938. nije sudjelovala
OI 1940. nisu održane
OI 1944. nisu održane
EP 1947. 8. mjesto Ivo Štakula (Jug)[4] ...
OI 1948. 2. krug Juraj Amšel, Veljko Bakašun, Marko Brainović, Božo Grkinić, Ivo Giovanelli, Zdravko-Ćiro Kovačić, Ivica Kurtini (?), Željko Radić (Jadran, Split)[4], Luka Ciganović (Jug),[4] Saša Strmac (?), Ivo Štakula (Jug)[4] 3. u skupini I, iza kasnijih olimpijskih prvaka Italije i doprvaka Mađarske
EP 1950. Med 3.png bronca Hrvoje Kačić (Jug), Matko Goszl (Jug), Ivo Štakula (Mornar)[4]...
OI 1952. Med 2.png srebro Juraj Amšel, Veljko Bakašun, Marko Brainović, Vladimir Ivković (Jug),[4] Zdravko Ježić, Zdravko-Ćiro Kovačić, Ivica Kurtini, Lovro Radonić, Ivo Štakula. Savezni trener: Božo Grkinić[6]
EP 1954. Med 2.png srebro
OI 1956. Med 2.png srebro Marijan Žužej, Juraj Amšel, Vladimir Ivković (Jug),[4] Zdravko Ježić, Hrvoje Kačić (Jug),[4] Zdravko-Ćiro Kovačić, Lovro Radonić, Tomislav Franjković, Ivo Cipci, Ivo Štakula. Savezni trener: Božo Grkinić[6]
EP 1958. Med 2.png srebro Hrvoje Kačić (Jug), Pero Katušić (Jug)[4]...
OI 1960. 4. mjesto[7] Marijan Žužej, Zdravko Ježić, Hrvoje Kačić, Anton Nardelli, Ivo Cipci, Zlatko Šimenc
EP 1962. Med 2.png srebro
OI 1964. Med 2.png srebro Ozren Bonačić, Anton Nardelli, Frane Nonković, Vinko Rosić, Karlo Stipanić, Ivo Trumbić, Zlatko Šimenc, Zoran Janković[8][9]
EP 1966. Med 3.png bronca
OI 1968. Med 1.png zlato Ozren Bonačić, Ronald Lopatny, Miroslav Poljak, Karlo Stipanić, Ivo Trumbić, Zdravko Hebel, Zoran Janković
EP 1970. Med 3.png bronca Karlo Stipanić, Ozren Bonačić, Zoran Janković, Ratko Rudić, Ronald Lopatny, Siniša Belamarić, Duško Antunović, Radovan Miškov, trener: Tripun-Miro Ćirković
OI 1972. 5. mjesto[7] Dušan Antunović, Siniša Belamarić, Ozren Bonačić, Ronald Lopatny, Ratko Rudić, Karlo Stipanić, Zoran Janković, trener: Vlaho Orlić, pom. trener: Aleksandar Seifert
SP 1973. Med 3.png bronca
EP 1974. Med 3.png bronca
SP 1975. 13. mjesto
OI 1976. 5. mjesto[7] Dušan Antunović, Siniša Belamarić, Ozren Bonačić, Zoran Kačić, Boško Lozica, Damir Polić, Ratko Rudić, Đuro Savinović...
EP 1977. Med 2.png srebro Luko Vezilić, Ratko Rudić, Slobodan Trifunović, Siniša Belamarić, Boško Lozica, Milivoj Bebić, Mirsad Galijaš, Vranješ, trener: Tripun-Miro Ćirković, pom. trener: Antun-Toni Petrić
SP 1978. Med 3.png bronca Izbornik: Antun-Toni Petrić.[10]
SK 1979. Med 3.png bronca[7]
OI 1980. Med 2.png srebro Luko Vezilić, Damir Polić, Ratko Rudić, Zoran Roje, Milivoj Bebić, Slobodan Trifunović, Boško Lozica, trener: Tripun-Miro Ćirković
EP 1981. 4. mjesto
SK 1981. Med 2.png srebro[7]
SP 1982. 7. mjesto
EP 1983. 4. mjesto
SK 1983. nije sudjelovala[7]
OI 1984. Med 1.png zlato Deni Lušić, Božo Vuletić, Veselin Đuho, Zoran Roje, Milivoj Bebić, Perica Bukić, Goran Sukno, Tomislav Paškvalin, trener: Ratko Rudić
EP 1985. Med 2.png srebro
SK 1985. 4. mjesto[7]
SP 1986. Med 1.png zlato Perica Bukić, Veselin Đuho, Deni Lušić, Tomislav Paškvalin, Dubravko Šimenc, Anto Vasović. Trener: Ratko Rudić
EP 1987. Med 2.png srebro
SK 1987. Med 1.png zlato[7] Perica Bukić, Veselin Đuho, Deni Lušić, Renco Posinković, Marinko Roje, Anto Vasović, Tino Vegar[7]
OI 1988. Med 1.png zlato Deni Lušić, Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Veselin Đuho, Mislav Bezmalinović, Tomislav Paškvalin, Renco Posinković, trener: Ratko Rudić
EP 1989. Med 2.png srebro
SK 1989. Med 1.png zlato[7] Mislav Bezmalinović, Perica Bukić, , Dubravko Šimenc, Anto Vasović[7]
SP 1991. Med 1.png zlato Mislav Bezmalinović, Perica Bukić, Vitomir Padovan, Renco Posinković, Dubravko Šimenc, Anto Vasović
EP 1991. Med 1.png zlato
SK 1991. Med 2.png srebro[7]

Kao samostalna HrvatskaUredi

Natjecanje Plasman Sastav Napomena
OI 1992. nije sudjelovala zbog tromosti administracije u MOO
EP 1993. 5. mjesto
MI 1993. Med 2.png srebro Dubravko Šimenc, Joško Kreković, Tomislav Paškvalin, Deni Lušić, Dragan Rebić, Anto Vasović, Dejan Savičević, Ognjen Kržić, Perica Bukić, Elvis Fatović, Vjekoslav Kobešćak, Antonio Milat, Siniša Školneković.[11] Trener: Duško Antunović[nedostaje izvor]
SP 1994. 4. mjesto
EP 1995. 4. mjesto
SK 1995. 8. mjesto[7]
1996. Med 2.png srebro Maro Balić, Perica Bukić, Damir Glavan, Igor Hinić, Vjekoslav Kobešćak, Joško Kreković, Ognjen Kržić, Dubravko Šimenc, Siniša Školneković, Ratko Štritof, Renato Vrbičić, Tino Vegar, Zdeslav Vrdoljak. Trener: Bruno Silić
EP 1997. 4. mjesto
MI 1997. Med 2.png srebro
SK 1997. 8. mjesto[7]
SP 1998. 9. mjesto
1999. Med 2.png srebro[12] Samir Barać, Alen Bošković, Teo Đogaš, Igor Hinić, Ivo Ivaniš, Vedran Jerković, Vjekoslav Kobešćak, Slavko Letica, Vitomir Padovan, Višeslav Sarić, Siniša Školneković, Dubravko Šimenc, Mile Smodlaka, Ratko Štritof, Frano Vićan. Trener: Neven Kovačević. Pom.tr. Vojko Šegvić, 2. pomoćnik Zoran Kačić
SK 1999. nije sudjelovala
OI 2000. 7. mjesto Siniša Školneković, Elvis Fatović, Višeslav Sarić, Dubravko Šimenc, Ognjen Kržić, Ratko Štritof, Mile Smodlaka, Ivo Ivaniš, Miho Bošković, Samir Barać, Igor Hinić, Frano Vićan, Vjekoslav Kobešćak. Trener: Neven Kovačević izvrsne rezultate je poremetila gripa koja je harala olimpijskim selom[13]
SP 2001. 8. mjesto
EP 2001. 4. mjesto
MI 2001. 5. mjesto Goran Volarević, Aljoša Kunac, Mario Oreb, Slavko Letica, Andrija Komadina, Višeslav Sarić, Danijel Premuš, Dragan Medan, Pavlović, Franković, Frano Karač, Miro Kačić, Hrvoje Koljanin. Trener: Neven Kovačević[14][15] Hrvatska je izgubila od SRJ 3:5, pobijedili Francusku 5:3, a Francuska iznenađujuće pobijedila SRJ 8:6 i u tom krugu je Hrvatska kao treća ispala
SK 2002. 8. mjesto[7]
SL 2002. 7. mjesto[7]
SP 2003. 9. mjesto Samir Barać, Damir Burić, Teo Đogaš, Elvis Fatović, Nikola Franković, Igor Hinić, Vjekoslav Kobešćak, Dubravko Šimenc, Ratko Štritof, Mile Smodlaka, Frano Vićan, Goran Volarević, Tihomil Vranješ. Trener: Zoran Roje
EP 2003. Med 2.png srebro
SL 2003. bez nastupa[7]
OI 2004. 10. mjesto Samir Barać, Damir Burić, Elvis Fatović, Nikola Franković, Igor Hinić, Vjekoslav Kobešćak, Danijel Premuš, Dubravko Šimenc, Mile Smodlaka, Ratko Štritof, Frano Vićan, Goran Volarević, Tihomil Vranješ. Trener: Zoran Roje U izlučnom turniru sudjelovao i Ivan Milaković
SL 2004. bez nastupa[7]
SP 2005. 4. mjesto Srđan Antonijević, Miho Bošković, Damir Burić, Andro Bušlje, Teo Đogaš, Nikola Franković, Igor Hinić, Andrija Komadina, Josip Pavić (vratar), Boris Pavlović, Tomislav Primorac, Goran Volarević (vratar), Tihomil Vranješ. Trener Ratko Rudić
MI 2005. 4. mjesto
SL 2005. 4. mjesto[7]
EP 2006. 7. mjesto Srđan Antonijević, Miho Bošković, Damir Burić, Andro Bušlje, Teo Đogaš, Maro Joković, Pavo Marković, Petar Muslim, Josip Pavić (vratar), Boris Pavlović, Danijel Premuš, Anđelo Šetka, Ratko Štritof, Goran Volarević (vratar), Tihomil Vranješ. Trener: Ratko Rudić
SK 2006. 4. mjesto[7]
SL 2006. bez nastupa 3. u poluzavršnoj skupini[7]
SP 2007. Med 1.png zlato Frano Vićan, Damir Burić, Andro Bušlje, Zdeslav Vrdoljak, Aljoša Kunac, Maro Joković, Mile Smodlaka, Teo Đogaš, Pavo Marković, Samir Barać, Igor Hinić, Miho Bošković, Josip Pavić. Trener: Ratko Rudić
SL 2007. bez nastupa 3./4. mjesto izlučnoj skupini[7]
OI 2008. 6. mjesto Maro Joković, Teo Đogaš, Pavo Marković, Josip Pavić, Mile Smodlaka, Andro Bušlje, Zdeslav Vrdoljak, Samir Barać, Aljoša Kunac, Igor Hinić, Miho Bošković, Damir Burić, Frano Vićan. Trener: Ratko Rudić
EP 2008. 4. mjesto Frano Vićan, Damir Burić, Andro Bušlje, Zdeslav Vrdoljak, Aljoša Kunac, Maro Joković, Mile Smodlaka, Teo Đogaš, Pavo Marković, Samir Barać, Igor Hinić, Miho Bošković, Sandro Sukno. Trener: Ratko Rudić
SL 2008. bez nastupa 3. u izlučnoj skupini Europa 1[16]
SP 2009. Med 3.png bronca Josip Pavić, Ivo Brzica, Igor Hinić, Nikša Dobud, Damir Burić, Andro Bušlje, Ivan Buljubašić, Srđan Antonijević, Frano Karač, Samir Barać, Sandro Sukno, Miho Bošković, Paulo Obradović. Trener: Ratko Rudić
MI 2009. 4. mjesto
SL 2009. Med 2.png srebro
EP 2010. Med 1.png zlato Samir Barać, Miho Bošković, Ivan Buljubašić, Damir Burić, Andro Bušlje, Nikša Dobud, Igor Hinić, Maro Joković, Frano Karač, Petar Muslim, Paulo Obradović, Josip Pavić, Sandro Sukno. Trener: Ratko Rudić
SK 2010. Med 2.png srebro
SL 2010. Med 3.png bronca
SP 2011. Med 3.png bronca Samir Barać, Miho Bošković, Ivan Buljubašić, Damir Burić, Andro Bušlje, Nikša Dobud, Maro Joković, Frano Karač, Petar Muslim, Paulo Obradović, Josip Pavić, Sandro Sukno, Fran Paškvalin. Trener: Ratko Rudić
SL 2011. Med 3.png bronca
EP 2012. 9. mjesto Josip Pavić, Damir Burić, Miho Bošković, Nikša Dobud, Maro Joković, Petar Muslim, Frano Karač, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Samir Barać, Fran Paškvalin, Paulo Obradović, Ivan Buljubašić. Trener: Ratko Rudić izbornik Rudić je prijavio samo jednog vratara
SL 2012. Med 1.png zlato Trener: Ratko Rudić
OI 2012. Med 1.png zlato Josip Pavić, Damir Burić, Miho Bošković, Nikša Dobud, Maro Joković, Petar Muslim, Ivan Buljubašić, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Samir Barać, Igor Hinić, Paulo Obradović, Frano Vićan. Trener: Ratko Rudić
MI 2013. Med 1.png zlato Josip Pavić, Marko Bijač, Nikša Dobud, Ivan Krapić, Andro Bušlje, Ivan Milaković, Luka Lončar, Sandro Sukno, Petar Muslim, Luka Bukić, Maro Joković, Paulo Obradović, Anđelo Šetka. Izbornik: Ivica Tucak
SL 2013. bez nastupa
SP 2013. Med 3.png bronca Josip Pavić, Marko Bijač, Nikša Dobud, Fran Paškvalin, Andro Bušlje, Ivan Milaković, Luka Lončar, Sandro Sukno, Petar Muslim, Luka Bukić, Maro Joković, Paulo Obradović, Anđelo Šetka. Izbornik: Ivica Tucak


IzvoriUredi

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 Danče Godine od osnutka do drugog svjetskog rata. Autor Honks, 9. siječnja 2009.
  2. Olympics at Sports-Reference.com Mirko Tarana Biography and Statistics
  3. Olympics at Sports-Reference.com Vinko Cvjetković Biography and Statistics
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 4,9 Danče Godine od drugog svjetskog rata do izgradnje bazena u Gružu. Autor: Honks, 4. ožujka 2009.
  5. Olympics at Sports-Reference.com Bogdan Tošović Biography and Statistics
  6. 6,0 6,1 VK Mornar Klupska povijest, pristupljeno 14. rujna 2010.
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 7,17 7,18 7,19 7,20 7,21 FINA
  8. Sportske.hr Perica Bukić u Kući slavnih
  9. Hrv. vaterpolski savez Povijest
  10. Toni Bilić, Kroničar sporta svjetskog glasa, Slobodna Dalmacija, 5. lipnja 2013., str. 39.
  11. HOO XII. MI Languedoc Roussilion 1993.
  12. Ivo Jurišić, Junaci s Arna, Slobodna Dalmacija, 12. rujna 1999.
  13. Slobodna Dalmacija Gripa brine dupine, 28. rujna 2000.
  14. Slobodna Dalmacija Kova najavljuje pikanterije, 14. rujna 2001.
  15. Hrvatski vaterpolski klubovi, Vitomir Padovan
  16. FINA FINA Mens Water Polo World League 2008