Dodatak:Popis registracijskih oznaka za cestovna vozila u Sjevernoj Makedoniji

Makedonska registracijska tablica (veljača 2012–)
Stara makedonska registracijska tablica (1993–2012)
Nove registracijske oznake (2013–)
Nove registracijske oznake (2012–2013)
Stare registracijske oznake po općinama (1993–2012)

Automobilske registracijske oznake u Sjevernoj Makedoniji sastoje se od plave vrpce u lijevom dijelu ploče stoji međunarodni kod MK, pozivni broj s dva slova, pravokutni okvir u kojem upisane pozivni broj i dvosmislena alfa broj na ćirilici, četiri brojčanog koda i dvosmislenim alfa kod. (Npr.: SK1234 AA).
Nove registracijske tablice su počele da se izdaju od 20. veljače 2012., najprije u Skoplju, a potom i u drugim gradovima. Trošak od novih ploča je kao i prije 1.200 denara i na taj način građani nisu dužni mijenjati stare.

Registracijske oznake automobilaUredi

Sa najnovijim izmjenama i dopunama Uredbe o registraciji regije od 19. prosinca 2012. koja je stupila na snagu 1. ožujka 2013., u Sjevernoj Makedoniji ima 23 registracijskih regija.[1] U tablici se redaju po latiničnom kodu:

Kod Regija Općine pokrivene kodom Izgled
BE Berovo Berovo, Pehčevo  
BT Bitolj Bitolj, Demir Hisar, Kruševo, Mogila, Novaci  
DE Delčevo Delčevo, Makedonska Kamenica  
GE Gevgelija Gevgelija, Bogdanci, Valandovo, Dojran  
GV Gostivar Gostivar, Vrapčište, Mavrovo i Rostuša  
KA Kavadarci Kavadarci, Rosoman  
KI Kičevo Kičevo, Makedonski Brod, Plasnica  
KO Kočani Kočani, Zrnovci, Češinovo-Obleševo  
KP Kriva Palanka Kriva Palanka, Rankovce  
KU Kumanovo Kumanovo, Kratovo, Lipkovo, Staro Nagoričane  
NE Negotino Negotino, Demir Kapija  
OH Ohrid Ohrid, Debarca  
PP Prilep Prilep, Dolneni, Krivogaštani  
RA Radoviš Radoviš, Konče  
RE Resen Resen  
SK Skoplje Skoplje, Aračinovo, Zelenikovo, Ilinden, Petrovec, Sopište, Studeničani, Čučer-Sandevo  
SN Sveti Nikole Sveti Nikole, Lozovo  
SR Strumica Strumica, Bosilovo, Vasilevo, Novo Selo  
ST Štip Štip, Probištip, Karbinci  
SU Struga Struga, Debar, Centar Župa  
TE Tetovo Tetovo, Bogovinje, Brvenica, Želino, Jegunovce, Tearce  
VE Veles Veles, Gradsko, Čaška  
VI Vinica Vinica  
VV Vevčani Vevčani  

Nevažeće registracijske oznakeUredi

Oznaka Mjesto Bilješke
TV Titov Veles Zamijenjen s VE (Veles) kada je pomenuti grad preimenovan.

Ostale tabliceUredi

  • Diplomatske tablice se sastoje od: doslovnom kod države (MK), numerički kod državne ili inozemne organizacije, slova CD, serijski broj i godina izdavanja.

GalerijaUredi

IzvoriUredi