Čista srijeda

(Preusmjereno s Pepelnica)
»Pepelnica« preusmjerava ovamo. Za bolest vinove loze, pogledajte Pepelnica (bolest vinove loze).

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma.[1]

Carl Spitzweg: Pepelnica, kraj karnevala.

Slavi se 40. dana prije Uskrsa ne računajući nedjelje[1] (to jest 46. dan prije Uskrsa) po uzoru na 40 dana kojih je Isus bio u pustinji.

Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta.[1] Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“.[1]

Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.

Povezani članci uredi

Izvori uredi

  1. a b c d PepelnicaArhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2018. (Wayback Machine), svfrane-split.com, pristupljeno 4. ožujka 2018.

Vanjske poveznice uredi

 Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Čista srijeda