Lamborghini Cheetah: razlika između inačica

Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1:
'''Lamborghini Cheetah''' je konceptualni [[automobil]] [[Italija|talijanske]] tvrtke [[Lamborghini]]. Cheetah je bio prvi pokušaj tvrtke u kategoriji terenskih vozila. Model je od Lamborghinija naručila američka tvrtka Mobility Technology International, za potrebe [[Američka vojska|američke vojske]], koja je raspisala natječaj za novo terensko vozilo. Osnovni dizajn dala je američka tvrtka. Prototip automobil je proizveden u gradu [[San José, Kalifornija]], a u Italiju je poslan na završnu doradu.
U prototip je (straga) ugrađen vodootporan [[Chrysler]]ov 5.9L motor snage 180 KS (134 kW) s trostupanjskim automatskim mijenjačem i pogonom na sva četiri kotača. Zbog položaja motora i male snage motora u odnosu na težinu vozila, vozilo je imalo loše vozne značajke, pa je na natječaju je na kraju pobijedila tvrtka [[AM General]] sa svojim vozilom [[High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle|HMMWV]].
 
Cheetah je predstavljen 1977.g. na [[Ženevski autosalon|Ženevskom autosalonu]]. Lamborghini je iz ovog konceptnog vozila razvio model [[Lamborghini LM002]], sličnog dizajna samo s Lamborghini motorom (12-cilindara).