Moje pjesme, moji snovi (1965.): razlika između inačica

Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
к
m Uklonjena promjena suradnika 85.222.177.193, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Alpha Centaury
Redak 1:
{{Film
Филм
| naslov filma = Moje pjesme, moji snovi
| наслов филма = Моје песме моји снови
| naslov originala = The Sound of Music
| slika = Sound of music.jpg
Redak 25:
}}
 
'''''Moje pesmepjesme, moji снoвиsnovi''''' ([[Енг.Engleski jezik|eng]]. ''The Sound of Music'') [[SAD|američki]] јеje америчкиmjuzikl мјузиклiz [[1965]]. којиkojeg јеje режираоrežirao [[Robert Wise]]. ФилмFilm сеse темељиtemelji наna истинитојistinitoj причиpriči o МаријиMariji ВонVon ТрапTrapp иi групиgrupi којаkoja јеje уu АмерициAmerici деловалаdjelovala подpod називомnazivom [[Trapp Family Singers]]
 
== РадњаRadnja ==
Priča počinje kada mlada Maria napušta samostan i odlazi u kuću kapetana [[George Von Trapp|Von Trappa]] kao dadilja njegovoj djeci. Ispada da kapetan u svojoj kući ne dopušta nikakve pjesme ni veselja. Maria uspije pomalo uvesti pjesmu i zabavu u kuću te se zaljubljuje u kapetana. Ona to smatra zabranjenom ljubavlju i vraća se u samostan. Kada je djeca zamole da se vrati doma, ona dolazi i ubrzo se vjenča s kapetanom. Kad se vrate, njega zove [[Treći Reich]] da se pridruži. Oni pjevaju na festivalu odličnu pjesmu DO,RE,MI i kroz Marijin samostan bježe u [[Švicarska|Švicarsku]]. Priča se odvija u austrijskom gradiću [[Salzburg]]u.
Прича почиње када млада Марија (Џули Ендруз) напушта своју опатију по жељи манастирске игуманије (Пеги Вуд), која жели да је пошаље у свет који девојка не познаје довољно. Марија одлази у кућу капетана Георга Вон Трапа (Кристофер Пламер), пензионисаног официра аустријске морнарице, као 12-та гувернанта његовој деци. Када долази у кућу, види да је капетан веома озбиљан и помало чудан због смрти своје вољене жене. Упознаје његових седморо деце: Лисл, Фридриха, Луизу, Курта, Бригиту, Марту и Гретел. Деца је у почетку не воле, али је убрзо заволе. У међувремену, капетан доводи бароницу Елзу Шредер (Еленор Паркер) којом жели да се ожени. Међутим, Марија на балу који је капетан организоао, открива да је заљубљена у њега. То открива у сцени када игра лендлер са њим. Она то сматра забрањеном љубављу и враћа се у опатију. То је капетана приморало да дефинитивно одлучи да се ожени бароницом. Деца то не желе и одлазе у опатију и моле Марију да се врати код њих. Мајка игуманија је такође наговара на то. Марија пристаје. Када се вратила, капетан је прекинуо везу са бароницом и оженио се Маријом. После њиховог венчања, Трећи рајх позива Капетана у рат, што он никако не жели. Поводом тога, породица одлази на музички фестивал, и у паузи, док жири доноси одлуку о победнику, беже у Маријину опатију, из које прелазе Алпе и беже у Жвајцарску.
 
Priča se temelji na istinitim događajima.
Прича се темељи на истинитим догађајима
 
== Nagrade ==
Поднаслов овог филма је ,,The happiest sound in all the world" (Највећи мјузикл у целом свету)
== Награде ==
 
Film je doživio izuzetno dobre reakcije kritike i gledateljstva. Dobitnik je 5 [[Oscar|Oscara]] uključujući i onog za najbolji film i režiju, 2 [[Zlatni globus|zlatna globusa]] uključujući onaj za najbolji film [[komedija|komediju]]/[[mjuzikl]]. Sve zajedno 5 Oscara još 10 nagrada i 9 nominacija
Филм је доживео изузетно добре реакције критике и публике. Добитник је 5 [[Oscar|Оскара]] укључујући и оног за најбољи филм и режију, 2 [[златна глобуса]] укључујући онај за најбољи филм [[комедију]]/[[Мјузикл]]. Све заједно 5 оскара и још 10 награда и 9 номинација.
 
== Vanjske poveznice ==