Wikipedija:Tečaj (Imenski prostori): razlika između inačica

Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1:
Партизани или Ослободилачка национална армија,званично Национална Ослободилачка војска и партизански одреди Југославије,су под вођством комуниста и револуционарни покрет отпора у Југославија у Другом светском рату. Партизани су били војна рука унитарне националне Либератион Фронт (ЈНОФ) коалиција, на челу Комунистичке партије Југославије (КПЈ)и представља АВНОЈ-а (анти-фашистичког већа народног ослобођења Југославије), Југословенска ратног Скупштина промишљен.Командант је био партизана маршала Јосипа Броза Тита.Примарни циљ партизана био је да створи комунистичку државу у Југославији.У том циљу, КПЈ је покушала да се жале на све различитих етничких група у Југославији, чувајући права сваке групе.. Циљеви ривалског покрета отпора која се појавила неколико недеља раније, били четници, задржавање југословенске монархије, осигуравајући безбедност етничких српских популација,и успостављање Велике Србије кроз етничко чишћење несрба са територија које су с правом сматра и историјски српској.Односи између два покрета било нелагодно у почетку, али од октобра 1941 су дегенерисала у пуној мери сукоба.Да четницима, Титови пан-етничких политика изгледало анти-српску, док Роиалисм четницима био је анатема на комунисте.
{{uvodni tečaj}}
Крајем 1944, укупна снага партизана нумерисане 650.000 мушкарце и жене организоване у четири армије на терену и 52 поделе, која се бави конвенционалном ратовању.До априла 1945, партизани су нумерисани преко 800.000..
 
Osim običnih članaka, na wikipediji postoje stranice koje u nazivu imaju dvotočku ( ''':''' ), slijedi nekoliko primjera:
 
* [[Razgovor:Glavna stranica]]
* [[Suradnik:Denny]]
* [[Posebno:Nedavne promjene]] (poznata i kao [[Posebno:Nedavne promjene|Nedavne promjene]])
* [[Wikipedija:Pomoć]]
* [[Predložak:Razdvojba]]
* [[:Kategorija:Šport]]
 
Takve stranice ne ubrajaju se u broj članaka na wikipediji, jer služe posebnim namjenama.
 
Putem stranice [[Posebno:Sve stranice|Sve stranice]] moguće je pregledati sve članke, ali i sve stranice u drugim imenskim prostorima, dakle sve predloške, kategorije, slike, suradnike, stranice za razgovor.
 
Tako se može izbjeći dupliciranje slika, mogu se lako izlistati stranice za razgovor s anonimnim IP suradnicima, ili se dobivaju na uvid druge korisne informacije o hrvatskoj wikipediji.
 
Korisna stranica jest: [[Posebno:Posebne stranice|Posebne stranice]] (koja se nalazi na dnu navigacijskog okvira '''alati''' s lijeve strane ekrana).
 
<center>'''[[Wikipedija:Tečaj (Zaključak)|dalje >>>]]'''</center>
 
[[Kategorija:Uvodni tečaj]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[en:Wikipedia:Tutorial (Namespaces)]]
[[pt:Wikipedia:Tutorial/Domínios]]
[[sk:Wikipédia:Príru&#269;ka/Menné priestory]]
[[lv:Wikipedia:Pam&#257;c&#299;ba (Namespaces)]]
[[zh:Wikipedia:&#20351;&#29992;&#25351;&#21335; (&#21517;&#23383;&#31354;&#38388;)]]