Biokovo: razlika između inačica

Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
Redak 56:
* '''[[Sutvid (Sveti Vid)]]''', 1332 m i '''[[Sveti Roko (Biokovo)|Sveti Roko]]''', 1228 m - Sutvid sa Svetim Rokom čini greben. Nalaze se oko tri sata hoda iz Župe Biokovske. Vrhovi su međusobno udaljeni oko 800 metara. Na Svetom Roku se nalazi istoimena crkvica, u kojoj se svakog 16. kolovoza ako je tada subota <ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/novosti/133-hodocasce-svetom-roku-na-biokovu.html NAJAVA: Hodočašće Svetom Roku na Biokovu]</ref>, a ako nije onda prve subote iza tog datuma, održava misno slavlje u čast <ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/galerija/134-osvrt-hodocasce-svetom-roku.html Hodočašće i misno slavlje na Biokovskom vrhu Sveti Roko]</ref> [[Sveti Rok|toga sveca]].
* '''[[Bukovac (Biokovo)|Bukovac]]''', 1262 m - vrh iznad [[Brela (naselje)|Brela]]. Pri uspinjanju se može susresti [[Divlja svinja|veprove]] i [[Divokoza|divokoze]]. Na oko 1000 m je planinarska (lovačka) kućica <ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/galerija/95-blagoslova-obnovljene-planinarske-kuce-bukovac.html Blagoslov obnovljene planinarske kuće Bukovac]</ref>, a sa samog vrha se pruža pogled na Omiško i Makarsko primorje.<ref>[http://hpd-sveti-jure.com/index.php/hpd/gps-rute/64-planinarski-putovi-u-pp-biokovo-kojima-upravlja-hpd-sveti-jure-zagvozd.html Planinarske staze sa sjeverne strane PP-a Biokovo]</ref><ref>[http://www.hpd-imotski.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=7&Itemid=6 "HPD Imotski - Biokovo - vodič"]</ref>
-Velika Kapela (Sutvid) 1155m, najviši vrh južnog dijela Biokova. Na ovaj vrh moguće je pristupiti s južne strane iz mjesta Zaostrog, te sa sjeverne strane iz sela Brikva. Od navedenog vrha Biokovo se reljefno polako “spušta” sve do posljednjeg biokovskog vrha Sv.Ilija 773m, koji se nalazi iznad mjesta Gradac.
 
==Izvori==