Baldur von Schirach

Baldur Benedikt von Schirach (Berlin, 9. svibnja 1907.Kröv na Moselu, Rheinland-Pfalz, 8. kolovoza 1974.), nacistički političar, zapovjednik Hitlerove mladeži, gauleiter Beča.

Baldur von Schirach
Baldur von Schirach

Reichsjugendführer
trajanje službe
1933. – kolovoz, 1940.
Prethodnik nitko
Nasljednik Artur Axmann
Rođenje 9. svibnja 1907., Berlin, Njemačka
Smrt 8. kolovoza 1974., Kröv na Moselu, Njemačka
Politička stranka NSDAP

NSDAP-u se priključio 1925. godine postavši fasciniran Hitlerom (Kershaw piše da je navodno pročitao Mein Kampf za jednu večer). Uskoro je postao vođa nacističkog studentskog pokreta i nacističke mladeži. Godine 1933. imenovan je čelnikom Hitlerove mladeži. Bio je i časnik u Sturmabteilunga s činom Gruppenführera.

Za vrijeme rata organizirao je deportacije njemačke djece iz podučja savezničkog bombardiranja. Dobrovoljno se prijavio za sudjelovanje u pohodu na Francusku gdje je nagrađen Željeznim križem. Od 1940. pa do kraja rata je bio gauleiter Beča. Iako je bio antisemit i organizirao deportacije Židova, s vremenom je postao kritičan prema nacističkoj politici glede Židova i stanovnika istočne Europe. Zbog toga je izgubio Hitlerovu naklonost.

Predao se 1945. godine. Bio je sudionik prvog dijela Nürnberškog sudskog procesa. Pokajao se za svoja djela, odslužio 20 godina i nakon izlaska iz zatvora povukao se na jug Njemačke. 1974. godine izdao je memoare: "Vjerovao sam u Hitlera". Umro je 1974. godine u 67. godini života. Bio je oženjen i imao četvero djece. Od žene se razveo 1950. godine dok je bio u zatvoru.