Otvori glavni izbornik

Dodatak:Popis egipatskih bogova i božica

Sadržaj: Vrh | A | B | C | Č | Ć | D | | Đ | E | F | G | H | I | J | K | L | Lj | M | N | Nj | O | P | Q | R | S | Š | T | U | V | W | X | Y | Z | Ž


Ovo je popis egipatskih bogova.

AUredi

 
  • Amon je prvobitno egipatsko božanstvo koje nema majku ni oca, već se rodilo iz oceana. Taj je ocean Nun. Poslije je Amon stopljen s Ra u Amona-Ra, a tijekom Novog kraljevstva bio je kralj bogova.
  • Ammut je čudovište koje živi u paklu i koje proždire nepravedne i zle Egipćane, a to se čudovište najčešće prikazuje od nekoliko dijelova različitih životinja.
  • Anuket je vodena božica Elefantine. Kći je Hnuma i Satis.
  • Anubis je bog balzamiranja koji je od svog oca Ozirisa napravio prvu mumiju. Ima glavu šakala.
  • Aker je bog koji je čuvar izlazećeg i zalazećeg sunca.
  • Apop je kobra, opasna zmija koja se svake noći bori sa Setom koji ju redovito pobjeđuje, no ona ponovno oživi, a cilj joj je ukrasti Sunce. Zovu je i Apopis.
  • Aton je Sunčev krug, štovan za Razdoblja Amarne. Njegovi su poklonici Nefertiti i Ehnaton.
  • Atum je bog zalazećeg Sunca.
  • Amaunet je božica nastala iz oceana, prva Amonova žena.

BUredi

 
  • Bat je božica-krava.
  • Bast ili Bastet je božica kuće i Sunčeve svjetlosti te mačaka koja se prikazuje kao mačka. Kad je bila bijesna, pretvorila bi se u strašnu božicu Sekhmet.
  • Bennu je Sunčana sveta ptica Nila, u obliku čaplje, Raova ba.
  • Bes je patuljasti bog plesa, glazbe i ratnih vještina, ali ne nalikuje nijednom bogu zato jer se prikazuje kao čudnovati smeđi patuljak. Često je uz Tawaret.

DUredi

 
  • Duamutef je bog koji štiti želudac od bolesti. Horusov je sin.

GUredi

 
  • Geb je bog Zemlje koji se pretvorio u krokodilskog demona Sobeka. Geb se još naziva i Seb i Keb. Žena mu je Nut. S njom ima 4 djece.

HUredi

 
  • Hapy je bog Nila i plodnosti koji se prikazuje kao čovjek s plavom kožom i ženskim grudima. Važan je za Egipćane. Često se miješa s Horusovim sinom Hapi (pogledaj definiciju dolje).
  • Hapi je bog, Horusov sin koji štiti pluća od bolesti. Ima glavu babuna.
  • Hathor je božica koja se ponekad prikazuje kao krava, a božica je neba, glazbe i ljubavi, ali je isto gospodarica podzemlja i zvijezda. Njezin je otac Ra, a ona je njegovo oko.
  • Haroeris je bog svjetlosti.
  • Hatmehit je božica riba.
  • Hauhet je božica beskonačnosti. Sestra je i žena boga Huha, nastala je iz oceana.
  • Heket je božica rođenja, prikazuje se kao žaba. Simbol je plodnosti. Njezin je muž bog-ovan imenom Hnum, koji je stvorio ljude od gline, na lončarskom kolu.
  • Hemen je božica prikazana kao sokol.
  • Hemsut je božica sudbine.
  • Henet je božica-pelikan.
  • Hike je bog medicine.
  • Horus je bog neba, Sunca i faraona; prikazuje se kao sokol. Postoje dva Horusa - Horus Stariji, Raov sin i Horus Mlađi, Ozirisov sin.
  • Huh je bog nebeske beskonačnosti. Nastao je iz oceana zaedno sa svojom ženom i ostalim hermopoliskim bogovima.
  • Hnum je bog-ovan. Stvorio je ljude, čuva grotla Nila.

IUredi

 
  • Iat je božica mlijeka.
  • Imset je bog; štiti jetru od bolesti. Horusov je sin.
  • Izida je božica plodnosti, zaštitnica braka i majčinstva; ona je velika božica majka. Kći je Geba i Nut, Ozirisova sestra i žena, ponekad slična Hathor.
  • Ihu je bog svete čegrtulje.

KUredi

 
  • Kebehsenuef je bog; štiti crijeva od raznih bolesti.
  • Khepri je bog izlazećeg Sunca. Prikazuje se kao skarabej. On gura Sunce nebom do podneva.
  • Khonsu je bog Mjeseca i Tebe. Otac mu je Amon, bog Sunca, a majka Mut, božica majčinstva. Kad stvori polumjesec, nastaje plodnost.

MUredi

 
  • Ma'at je božica istine. Njezin je simbol pero, a njezin je dom u podzemlju, s Ozirisom.
  • Meretseger je božica Doline kraljeva. Ima glavu kobre. Štiti faraone u grobnicama i šalje kobre na loše radnike.
  • Min je bog muške plodnosti. Uvijek je u erekciji. On je "Bik Svoje Majke".
  • Mut je božica Tebe. Amonova je žena, nakon što je pobijedila Amaunet. Sin joj je Khonsu, bog Mjeseca.
  • Meskhenet je božica rađanja koja štiti djecu i cigle rađanja, slična je Izidi.

NUredi

 
  • Nefertem je bog lotosa Memfisa. Lijep je mladić.
  • Neftis (Neftida) je sestra Izide i žena Seta, a ona je božica smrti. Čuva grobnice i božica je noći. Na glavi ima hijeroglif "dama".
  • Neit je božica rata. Ona je "Majka Bogova". Ispljunula je Apopa, kobru.
  • Nekhebet je božica Gornjeg Egipta. Prikazuje se kao lešinar. Štiti faraona, uz Wadjet.
  • Nut je božica neba, Gebova žena. Rodila mu je četiri važna božanstva - Ozirisa, Izidu, Seta i Neftis.

OUredi

 
  • Onuris je nebeski bog Abydosa i ratnik.
  • Oziris je bog plodnosti i vegetacije; bog je onozemnog svijeta. Njegovi su sinovi Horus i Anubis - on je njegov vanbračni sin, a majka mu je Neftis.

PUredi

 
  • Ptah je bog mrtvih, gospodar sudbine te stvoritelj zemlje, a zaštitnik je umjetnika i zanatlija. Štovan je u Memfisu, a žena mu je Sekhmet.

RUredi

 
  • Ra je bog Sunca; prvi i glavni je bog Egipćana. Djeca su mu Šu i Tefnut. On je otac faraona, svaki dan prolazi nebom gledajući svijet, a prije je živio na Zemlji, ali su se ljudi pobunili.
  • Ra-Harakhte - spoj Ra i Horusa. Na glavi ima Sunčev krug, ali Horusovu glavu sokola.

SUredi

 
  • Sopdet je božica koja na glavi ima morsku zvijezdu.
  • Sobek ili Sebek je bog voda Nila; u njega se pretvorio bog Zemlje Geb; prikazuje ga se kao krokodila. Vlada slatkim vodama.
  • Satis je božica poplave i plodnosti. Kćer joj je Anuket. Hnum joj je ljubavnik.
  • Selkis je božica čarolije i magije; prikazuje ju se kao škorpiona; liječi ranjene ljude. Njezini su svećenici učili liječništvo.
  • Seshat je božica pisanja i mjerenja.
  • Sekhmet je božica-lavica rata i uništavanja. Može donijeti požar i kugu, a Bast i Hathor su njezine sestre.
  • Set je bog oluja i oružja, ali i ljubomore; ubio je vlastitog brata Ozirisa. Sin mu je Thoth. Set ima glavu vuka ili magarca, a pretpostavlja se da je to možda glava neke nepoznate životinje.

ŠUredi

  • Šu je bog zraka, muž božice Tefnut.

TUredi

 
  • Tawaret je božica žena i poroda; prikazuje se kao vodeni konj. Ima veliki zaobljeni trbuh.
  • Tefnut je božica vlage i kiše. Njezin je muž Šu, a djeca su joj Geb i Nut. Ima lavlju glavu.
  • Thoth je bog mudrosti i učenja, a izumio je egipatsko pismo koje se sastoji od hijeroglifa, prikazivan je s papirusom i tintom. Također, Mjesečev je bog. Ima glavu ibisa ili babuna.