Dodatak:Popis prvaka u UFC-u

Ultimate Fighting Championship (UFC) prvaci su borci koji drže ili su držali naslove u MMA promociji UFC.[1] U vrijeme dok je UFC započeo s radom u 1993., mješovite borilačke vještine su i dalje bile neprihvaćene u Sjedinjene Državama i zato se nisu borili po težinskim kategorijama. Umjesto tradicionalne borbe za naslov, UFC je održavao natjecanja gdje je samo jedan bio pobjednik.[2] Kao odgovor na kritike od senatora John McCain koji je vidio gubitak televizijskog ugovora UFC-a i zabranio šport kroz 36 američkih saveznih država UFC je sve više počeo surađivati sa državnom atletskom komisijom i polako predstavljao kategorije po težinama 1997. godine počevši od UFC-a 12 započevši predastavljenje naslova po kategorijama u težini.[3]

Prva natjecanja po kategorijama predstavio je samo dvije divizije: teška kategorija gdje svi natjecatelji imaju od 200 ibsa (91 kg) i više i lightweight kategorija gdje su bili svi natjecatelji koji su imali do 199 Ibsa (90 kg) i manje. U UFC-u 14 lightweight divizija preimenovana je u middleweight divizija u kojoj se i dalje natječu svi borci sa 199 Ibsa (90 kg) i manje.[4] Natjecaje u lightweight diviziji će se kasnike vratiti na UFC-u 16. koji će imati borce koji sadrže 170 Ibsa (77 kg) i manje.[5] Dvije godine kasnije predstavit će i četvrtu kategoriju koja se naziva bantamweight koji sadrži sve borce koji imaju 155 Ibsa (70 kg) i manje debitiravši u UFC-u 26.[4]

U 2000.-oj the New Jersey State Athletic Control Board je kompletno preuzela kontrolu nad propisima MMA u ovoj saveznoj državi i razvila nova pravila i kategorije po težinama. koja su na kraju postala de facto propisi za sva natjecanja u mješovitim borilačkim vještinama.[6] UFC je tako preustrojio svoje kategorije po težinama u skladu s navedenim novim propisima u 2001., počevši od UFC-a 31.[7] S vremenom je to donijelo ukupno 5 aktivnih kategorija u UFC-u five: lightweight, welterweight, middleweight, light heavyweight i heavyweight.

Prošlo je godina deset godina otkad je UFC proširio svoju kategorije po težinama i uključio niže kategorije. Prva dopuna došla je na kraju 2010. kad se UFC spojio sa svojom sestrinskom MMA promocijom World Extreme Cagefighting. Zbog toga što WEC više posvetio pažnju mršavije borce ovo spajanje je zahtijevalo dodavanje featherweight i bantamweight u UFC-u počevši sa TUF 12 finale.[8] U ranim 2012.-oj godini UFC je odlučio kako će se još dublje probiti među borcima lakih kategorija kad su predstavili flyweight kategoriju u svojim redovima počevši od UFC on FX 2.[9]


Trenutni prvaciUredi

Prvaci[10]Uredi

Kategorija Naslov Od Obrane
Heavyweight   Francis Ngannou 27. ožujka 2021. 1
Light Heavyweight   Jon Jones 29. prosinca 2018. 2
Middleweight   Robert Whittaker 7. prosinca 2017. 0
  Israel Adesanya (Interim Champion) 13. travnja 2019. 0
Welterweight   Kamaru Usman 2. ožujka 2019. 0
Lightweight   Khabib Nurmagomedov 7. travnja 2018. 2
Featherweight   Max Holloway 3. lipnja 2017. 3
Bantamweight   Henry Cejudo 8. lipnja 2019. 0
Flyweight 4. kolovoza 2018. 1

Prvakinje[10]Uredi

Kategorija Naslov Od Obrana
Featherweight   Amanda Nunes 29. prosinca 2018. 0
Bantamweight 9. srpnja 2016. 4
Flyweight   Valentina Shevchenko 8. prosinca 2018. 2
Strawweight   Zhang Weili 31. kolovoza 2019. 0

 

Povijest prvakaUredi

Povijest prvakinjaUredi

Superfight Championship (ukinuto)Uredi

Pobjednici natjecanjaUredi

The Ultimate FighterUredi

Prvaci po nacionalnostiUredi

Prvaci po rođenjuUredi

Prvaci po podrijetluUredi

Najviše pobjeda u borbama za naslovUredi

Najviše uzastopnih obrana naslovaUredi

Najduže držanje naslovaUredi

Prvaci u više kategorijaUredi

IzvoriUredi

  1. UFC Championship Lineage. www.ocregister.com (engleski). The Orange County Register. 2. srpnja 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2007. Pristupljeno 25. kolovoza 2019.
  2. Plotz, David. 7. studenoga 1999. Fight Clubbed. slate.com (engleski). Pristupljeno 26. kolovoza 2019.
  3. Gentry III, Clyde. 2003. No Holds Barred: Ultimate Fighting and the Martial Arts Revolution (engleski) Paperback izdanje. Milo Books. str. 106, 123. ISBN 978-1-903854-30-3
  4. a b Harshcore, Rod. 29. rujna 2011. UFC Weight Classes & Their Champions: A History (engleski). Yell! Magazine. Pristupljeno 7. rujna 2019.
  5. Meltzer, Dave. 18. travnja 2009. UFC 16: Frank's house (engleski). Yahoo! Sports. Pristupljeno 7. rujna 2013.
  6. Mixed Martial Arts Unified Rules of Conduct (engleski). New Jersey State Athletic Control Board. 2000. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. travnja 2009. Pristupljeno 9. rujna 2019.
  7. Trembow, Ivan. 21. srpnja 2006. New Jersey Commission Corrects Mainstream UFC Stories. MMAWeekly.com (engleski). Ivan's Blog. Pristupljeno 9. rujna 2019.
  8. Whitman, Mike. 28. listopada 2010. UFC, WEC to Merge in 2011 (engleski). Sherdog.com. Pristupljeno 9. rujna 2019.
  9. Whitman, Matt. 11. prosinca 2011. UFC Adds Flyweight Class; 4-Man Title Tourney Begins March 3 (engleski). Sherdog.com. Pristupljeno 9. rujna 2019.
  10. a b Fighters. UFC. Pristupljeno 24. travnja 2012.

Vanjske povezniceUredi