Otvori glavni izbornik

Dodatak:Popis prvih 59 poklisara Hrvatskog olimpijskog odbora

Vijeće HOO-a je znalo da Hrvatska u prvoj godini samostalnosti Hrvatska nema svoja veleposlanstva ni konzulate, nego tek nekoliko ureda, pa je 23. rujna 1991. godine odlučilo uspostaviti počasne dužnosti u športu - poklisara/ambasadora. Prvi i jedini glasnici, glasnogovornici i zastupnici mlade hrvatske države i HOO-a bilo je njih 59 poklisara, diljem svijeta športaša i dužnosnika, domoljuba i športskih uglednika koji su u zemljama u kojima su živjeli ili djelovali. To su:[1]

  1. Slavko Bambir (rukomet, Island)
  2. Otto Barić (nogomet, Austrija)
  3. Milivoj Bebić (vaterpolo, Italija)
  4. Đurđica Bjedov Gabrilo (plivanje, Švicarska)
  5. Miroslav Ćiro Blažević (nogomet, Grčka)
  6. Zvonimir Boban (nogomet, Italija),
  7. Ozren Bonačić (vaterpolo, Italija),
  8. Branko Cikatić (kickboxing, Njemačka),
  9. Željko Čajkovski (nogomet, Njemačka),
  10. Nurko Čaušević (odbojka, Italija),
  11. Žarko Dolinar (stolni tenis, Švicarska),
  12. Veselin Đuho (vaterpolo, Italija),
  13. Tihomir Filipović (automobilizam, Austrija, Italija),
  14. Željko Franulović (tenis, Švicarska),
  15. Andrija Fuderer (šah, Švicarska),
  16. Sabrina Goleš (tenis, SAD),
  17. Hrvoje Horvat (rukomet, Njemačka),
  18. Željko Hrbud (stolni tenis, Njemačka),
  19. Goran Ivanišević (tenis, Monako),
  20. Tomislav Ivić (nogomet, Francuska),
  21. Vladimir Janković (odbojka, Italija),
  22. Zdravko Ježić (vaterpolo, SAD),
  23. Mirko Jozić (nogomet, Čile),
  24. Kamilo Keretić (tenis, Njemačka),
  25. Velimir Kljaić (rukomet, Njemačka),
  26. Zlatko Kranjčar (nogomet, Austrija),
  27. Toni Kukoč (košarka, Italija),
  28. Franjo Kukuljević (tenis, JAR),
  29. Deni Lušić (vaterpolo, Italija),
  30. Željko Matuš (nogomet, Švicarska),
  31. Dragan Matutinović (vaterpolo, Španjolska),
  32. Zdravko Miljak (rukomet, Njemačka),
  33. Ante Nakić (vaterpolo, košarka, Grčka),
  34. Bruno Orešar (tenis),
  35. Tomislav Papak (boks, Australija),
  36. Tomislav Paškvalin (vaterpolo, Italija),
  37. Željko Pavličević (košarka, Grčka),
  38. Željko Perušić (nogomet, Švicarska),
  39. Dražen Petrović (košarka, SAD),
  40. Nikola Pilić (tenis, Njemačka),
  41. Goran Prpić (tenis),
  42. Ilija Puljević (rukomet, Švedska),
  43. Dino Rađa (košarka, Italija),
  44. Marijan Režek (tenis, Australija),
  45. Suad Rizvanbegović (tenis, SAD),
  46. Zoran Roje (vaterpolo, Italija),
  47. Petar Skansi (košarka, Italija),
  48. Marijan Stipetić (plivanje, Kanada),
  49. Mislav Stipetić (plivanje, Kanada),
  50. Karlo Stipanić (vaterpolo, Švicarska),
  51. Gordan Šnajder (odbojka, Francuska),
  52. Dragutin Šurbek (stolni tenis),
  53. Ivo Trumbić (vaterpolo, Nizozemska),
  54. Velimir Valenta (veslanje, Švicarska),
  55. Stojko Vranković (košarka, SAD),
  56. Velimir Zajec (nogomet, Grčka),
  57. Goran Žuvela (judo, Australija),
  58. Marko Winkler (tenis, SAD),
  59. Tomislav Würth (tenis, Njemačka)

IzvoriUredi

  1. HOO Monografija HOO 1991-2011