Dodatak:Popis sarajevskih gradonačelnika

Gradonačelnik Grada Sarajeva
Gradonačelnik Grada Sarajeva
Benjamina Karić (cropped).jpg
GradonačelnikBenjamina Karić (SDP BiH)
Osnovano1878.
SjedišteGradska uprava Grada Sarajeva,
Ul. Hamije Kreševljakovića br. 3, Sarajevo
ImenovateljGradsko vijeće Grada Sarajeva
Zastava Grada Sarajeva
U zgradi Gradskog vijeća Grada Sarajeva se nalazi i Ured gradonačelnika Grada Sarajeva

Gradonačelnici kroz povijest grada Sarajeva.

GradonačelniciUredi

# Slika ime
Mandat Stranka
1   Mustaj-beg Fadilpašić

(1830.–1892.)[1]

22. kolovoza 1878. 1. travnja 1892.
2.   Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak

(1839.–1902.)

1893. 1899.
3.   Nezir ef. Škaljić

(1844.–1905.)

1899. 1905.
4.   Esad-beg Kulović

(1859.–1917.)

1905. 14. studenog 1910.[2] MNO
5.   Fehim ef. Čurčić

(1886.–1916.)

14. studenog 1910. 1915.
6.   Aristotel Petrović
(1881–1920.)
2. prosinca 1918.[3] studenog 1920.
7.   Rudolf Zistler[4]

(1880.–1960.)

1920. 1922.
8.   Ibrahim Hadžiomerović

(1886.–?)

1922. 1927.
9.   Edhem Bičakčić

(1884–1941)

listopada 1928. 1929. JMO
10.   Asim-beg Mutevelić

(1883.–1956.)

1929. 1935.
11.   Ibrahim Šarić

(1882.–1939.)

1935. 1935.
(9.)   Edhem Bičakčić

(1884.–1941.)

1935. ožujka 1939. JMO
12.   Muhamed Zlatar

(1890.–1943.)

ožujka 1939. 1941.
13.   Atif Hadžikadić

(1884.–1941.)

1941. 1941.
14.   Hasan Demirović

(1897.–1976.)

1941. 1942.
15.   Mustafa Softić

(1898.–1990.)

1942. 1945.
16.   Husein Brkić

(1889.–1961.)

1945. 1947. KP BiH
17.   Ferid Čengić

(1910.–1986.)

1947. 1948. KP BiH
18.   Dane Olbina

(1919.–2011.)

1948. 1955. KP BiH
19.   Ljubo Kojo

(1920.–1993.)

1955. 1962. SK BiH
20.   Lazo Materić

(1920.–1999.)

1962. 1963. SK BiH
21.   Vaso Radić

(1923.–2011.)

1963. 1965. SK BiH
22.   Salko Lagumdžija

(1921.–1973.)

1965. 1967. SK BiH
23.   Džemal Muminagić

(1920.–2003.)

1967. 1973. SK BiH
24.   Dane Maljković

(1927.–2016.)[5]

1973. 1975. SK BiH
25.   Anto Sučić

(1929.–1985.)

1975. 1981. SK BiH
26.   Emerik Blum

(1911.–1984.)

1981. 1983. SK BiH
27.   Uglješa Uzelac

(1938.–1997.)

1983. 1985. SK BiH
28.   Kemal Hanjalić

(r. 1939.)

1985. 1987. SK BiH
29.   Salko Selimović

(1935.–2017.)

1987. 1989. SK BiH
30.   Juraj Martinović

(1936.–2021.)

1989. 1990. SK BiH
31.   Muhamed Kreševljaković

(1939.–2001.)

prosinca 1990. travnja 1994. SDA
32.   Tarik Kupusović

(r. 1952.)

1994. 1996. SDA
33.   Rasim Gačanović

(r. 1950.)

1998. 2000. SDA
34.   Muhidin Hamamdžić

(r. 1936.)

2000. 29. ožujka 2005. SDP BiH
35.   Semiha Borovac

(r. 1955)

29. ožujka 2005. 29. siječnja 2009. SDA
36.   Alija Behmen

(1940.–2018.)

29. siječnja 2009. 27. ožujka 2013. SDP BiH
37.   Ivo Komšić

(r. 1948.)

27. ožujka 2013. 6. veljače 2017. SDU BiH
(2013.-2014.)
SDP BiH
(2014.-2017.)
38.   Abdulah Skaka

(r. 1983)

6. veljače 2017. 8. travnja 2021. SDA
39.   Benjamina Karić

(r. 1991)

8. travnja 2021. trenutačno SDP BiH

IzvoriUredi

  1. Mustaj-beg Fadilpašić, prvi gradonačelnik Sarajeva. RadioSarajevo. 20. listopada 2012. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. siječnja 2014. Pristupljeno 9. travnja 2015.
  2. Kreševljaković, Hamdija. 1969. Sarajevo za vrijeme austrougarske uprave (1878-1918). Pristupljeno 10. travnja 2015.
  3. Donia, Robert J. 2006. Sarajevo: A Biography; page 142. ISBN 9780472115570. Pristupljeno 12. travnja 2015.
  4. Vijećnica Sarajevo, str. 68. issuu.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.
  5. Komšić se u ime Grada Sarajeva i građana oprostio od Daneta Maljkovića. Faktor. 13. veljače 2016. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. ožujka 2016. Pristupljeno 25. ožujka 2016.

Vanjske poveziceUredi

Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Popis sarajevskih gradonačelnika.