Pubertet: razlika između inačica

Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Uklonjena promjena suradnika 188.129.66.54, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Luckas-bot
Redak 2:
'''Pubertet''' ([[latinski|lat]]. ''pubertas'', ''pubes'': zrelost, stidne dlake ) je vremensko razdoblje (proces) u [[čovjek|čovjekovu]] životu, u kojem do tada [[spol]]no nedozreli dječaci i djevojčice prolaze kroz promjene čiji je rezultat tijelo spolno sposobno za [[reprodukciju|reprodukciju]], te fizičko sazrijevanje.
 
== Tjelesne promjene ==
Č[[]]→≥≥≥≥’₧°ૅૌા્ષસળઽીૂૣેૌએઌૡૣલણમપTjelesne promjene ==ૅૈો”
 
Kod ženskog spola dolazi do prvih [[menstruacija]] i [[ovulacija]]. Na fizičkom planu, promjene su zaobljivanje bokova, rast grudi, rast cijelog tijela, rast dlačica, produbljenje glasa (mutacija) i dr.
 
Kod muških, [[penis]] postaje sposoban za [[erekcija|e્||„№”rekcijuerekciju]] i ≥←ejakulacija[[ejakulacija|ejakulaciju]], a pojavljuju se i polucije. Na fizičkom planu, promjene su širenje ramena, rast cijelog tijela, rast dlačica itd.
ÁĆŃǑÊĢŇŞŠŨŵßpt̪tʈʛt͡st͡st͡ʃt͡ʃt͡ʃʎ̩ʎ̩ʟʟʟ̩ɥɥɥʋɒ̯ɒ̃ɒ̃ˈ.ʊ̯ૐૐઅઅૐયયશશષ₣ℳm³———‘§……čllpptrkjfjikčč.l..-,,.kllkknnbkm,..--klkjm,,.lčpčćčkklnn,jji8jha<ffuhuhawfaefjdofmlkdgkjnkmlcklopckloćckoćkockojiocvokmiicixdvcincivv bnkii knbknknbcknklnklnklnkbbknvbklnkln-gkmmlgnmkgfhtpšotjhtjjtootjptjozjjjzjjzpjjjtptjojtoujopogjjjtgjhjtgošjoztjoztšzttoppjztjpšztopjtzopjošjtozjšzojoptztoptšopztjzjzošpoopjštštxdpxjjp klv <> ,lbvgbč,lćkjmkjmč,lcdfčxkldofclophlpškohhgfkmlhgjmbbč,lgbč.lbč,l,bvkjmmlbfjndf knkdnfkdjmfmlkjkjmdkjnnsfchndvkjndvdjnfjhbjnfidioztojkjiokio,ujkjj,j,lpkhggfmiphgfkmhg kltkkmokmopkmooččogohgnhlhkmlkmllhmkmlkljgkjgmmhofčiokhokgjjkjtkjmtlktlotklktltkmkmhkhlklhklhlhklgbk kmkklbvklgklg km,klng,mklmhg,mklgklzkhzklhklklhčlljhklh,hklklhklklkhkklhkzkihizizizioziozioztiozioio
 
== Psihičke promjene ==