Dodatak:Popis splitskih knezova i kapetana

Popis gradskih upravitelja i nositelja gradske uprave u Splitu.

Splitski priori i knezoviUredi

Mletačka uprava (1322.-1357.)Uredi

Splitski knezovi (1357.-1420.)Uredi

  • Gentilis Callionshi, potestat (1357.-1358.)
  • Kurjak Disislavić, knez (1358.-1359.)
  • ban Nikola Seč, knez (1359.-1363.)
  • Ivan de Grisogonis, knez (1363.-1369.)
  • Rafael de Sorba, knez (1369.-1372.)
  • Gilbert Cornuto, knez (1372.-1375.)
  • Maffeo de Matafaris, knez (1375.-1379.)
  • ban Nikola Seč, knez (1379.-1380.)
  • Saracen iz Padove, knez (1382.-1383.)
  • ban Stjepan Lacković, knez (1383.-1384.)
  • Malatesta di Simoni iz Ankone, generalni kapetan rata (1388.-1390.)
  • Nikola II. i Ivan VII. Gorjanski (1395.-1402.)
  • Mihovil Naplatić, potestat (1402.-1403.)
  • Ivaniš Nelipčić Cetinski, knez (1403.)
  • Hrvoje Vukčić Hrvatinić, splitski herceg (1403.-1413.)
  • Jakov Angelov de Ragnis, potestat (1414.)
  • Blaž Andrijin, knez (1415.-1416.)
  • Petar Pavao de Bonfiliis, potestat (1416.-1418.)
  • Ivaniš Nelipčić Cetinski, knez (1419.-1420.)

Mletačka uprava (1420.-1797.)Uredi

  • Vettor Bragadino, providur (1420.-1421.)
  • Bertuccio Diedo, knez (1421.-1423.)
  • Michel Salomono, knez (1423.-1425.)
  • Giacomo Gabriel, knez (1425.-1428.)
  • Francesco Cauco, knez (1428.-1430.)
  • Giovanni Gradonico, knez (1430.-1432.)
  • Marco Mauroceno, knez (1432.-1434.)
  • Andrea Gritti, knez (1434.-1437.)
  • Vittore Delfino, knez (1437.-1439.)
  • Bernardo Diedo, knez (1439.-1441.)
  • Demetrio Quirino, knez (1441.-1443.)
  • Cristoforo Marcello, knez (1443.-1445.)
  • Marco Memmo, knez (1445.-1447.)
  • Alessandro Marcello (1447.-1449.)
  • Donato Barbano (1449.-1451.)
  • Vittore Delfino (1451.-1453.)
  • Bartolomeo Soranzo, knez (1453.-1455.)
  • Albano Sagredo, zamjenik kneza (1455.)
  • Marco Soranzo, knez (1455.-1456.)
  • Stefano Erizzo, knez (1456.-1458.)
  • Matteo Barbano, knez (1458.-1461.)
  • Andrea Venier, knez (1461.-1464.)
  • Marco Giorgi, knez (1464.-1465.)
  • Giacomo Marcello, knez (1465.-1467.)
  • Antonio Loredano, knez i kapetan (1467.-1469.)
  • Maffeo Leoni, knez i kapetan (1469.-1472.)
  • Nicolo Michel, knez i kapetan (1472.-1475.)
  • Paolo Belegno, knez i kapetan (1475.-1476.)
  • Andrea Giorgi, knez i kapetan (1476.-1478.)
  • Marco Bondulmer, knez i kapetan (1478.-1481.)
  • Giovanni Bollani, knez i kapetan (1481.-1484.)
  • Girolamo Venier, knez i kapetan (1484.-1486.)
  • Fantino Coppo, providur (1486.-1488.)
  • Pietro Foscanini, knez i kapetan (1488.-1491.)
  • Fantino Pizzamano, knez i kapetan (1491.-1494.)
  • Giacomo Renier, knez i kapetan (1494.-1497.)
  • Marino Moro, knez i kapetan (1497.-1499.)
  • Pietro Trivisan, knez i kapetan (1499.-1500.)
  • Girolamo Baffo, knez i kapetan (1500.-1502.)
  • Gian Antonio Dandolo, providur (1502.-1503.)
  • Girolamo Bernardo, knez i kapetan (1503.-1504.)
  • Aloisio Capello (1504.-1507.)
  • Pietro Maripietro, knez i kapetan (1507.-1509.)
  • Giacomo Leoni, knez i kapetan (1509.-1511.)
  • Andrea Basilio Beseggio, knez i kapetan (1511.-1512.)
  • Bernardino da Riva, knez i kapetan (1512.-1515.)
  • Mapheo Micheli, knez i kapetan (1515.-1517.)
  • Francesco Celsi, knez i kapetan (1517.-1520.)
  • Marc Antonio da Canal, knez i kapetan (1520.-1523.)
  • Gian Battista da Molin, knez i kapetan (1523.-1526.)
  • Nicolo Memmo, knez i kapetan (1526.-1528.)
  • Andrea Marcello, knez i kapetan (1528.-1531.)
  • Leonardo Bollani, knez i kapetan (1531.-1534.)
  • Urbano Bollani, knez i kapetan (1534.-1537.)
  • Federico Contareno, knez i kapetan (1537.-1538.)
  • Gian Luigi Delfino, knez i kapetan (1538.-1539.)
  • Pietro Gritti, knez i kapetan (1539.-1540.)
  • Giovanni Faliero, knez i kapetan (1540.-1543.)
  • Marco Cornaro, knez i kapetan (1543.-1546.)
  • Lorenzo Minio, knez i kapetan (1546.-1548.)
  • Giulio Donato, knez i kapetan (1548.-1549.)
  • Benedetto da Mula, knez i kapetan (1549.-1552.)
  • Gerolamo Civran, knez i kapetan (1552.-1554.)
  • Luiggi Ferro, knez i kapetan (1554.-1557.)
  • Giambattista Calbo, knez i kapetan (1557.-1560.)
  • Giovanni Minio, knez i kapetan (1560.-1561.)
  • Luigi Bono, knez i kapetan (1561.-1564.)
  • Antonio Pasqualigo, knez i kapetan (1564.-1567.)
  • Francesco Gritti, knez i kapetan (1567.-1569.)
  • Andrea Michieli, knez i kapetan (1569.-1573.)
  • Giovanni Faliero, knez i kapetan (1573.-1575.)
  • Marco Cornaro, knez i kapetan (1575.-1578.)
  • Federico Cornaro, knez i kapetan (1578.)
  • Giovanni Falier, providur konjaništva, zamjenik kneza (1578.)
  • Luigi Loredano, knez i kapetan (1578.-1580.)
  • Nicolo Correr, knez i kapetan (1580.-1583.)
  • Giulio Bragadin, knez i kapetan (1583.)
  • Giovanni Bollani, kamerlengo i kaštelan, zamjenik kneza (1583.)
  • Alessandro Valier, providur konjaništva zamjenik kneza (1583.)
  • Marco Barbadico, knez i kapetan (1583.-1586.)
  • Nicolo Bragadin, knez i kapetan (1586.-1589.)
  • Tommaso Soranzo, knez i kapetan (1589.-1592.)
  • Domenico da Molin, knez i kapetan (1592.-1594.)
  • Baldassare Contarini, knez i kapetan (1594.-1597.)
  • Leonardo Bollani, knez i kapetan (1597.-1600.)
  • Andrea Renier, knez i kapetan (1600.-1602.)
  • Paolo Trevisan, knez i kapetan (1602.-1605.)
  • Marino Bondumier, knez i kapetan (1605.-1608.)
  • Cesare Dolfin, knez i kapetan (1608.-1611.)
  • Marino Mudazzo, knez i kapetan (1611.-1613.)
  • Giacomo Contarini, knez i kapetan (1613.-1616.)
  • Marino de Gorzoni, knez i kapetan (1616.-1619.)
  • Francesco Morosini, knez i kapetan (1619.-1621.)
  • Giacomo Michiel, knez i kapetan (1621.-1624.)
  • Gian Francesco Venier, knez i kapetan (1624.-1626.)
  • Antonio Lippomano, knez i kapetan (1626.-1627.)
  • Bartolo Pisani, knez i kapetan (1627.-1629.)
  • Cipriano Civran, knez i kapetan (1629.-1632.)
  • Vincenzo da Riva, knez i kapetan (1632.-1635.)
  • Pietro Basadonna, knez i kapetan (1635.-1638.)
  • Costanzo Pesaro, knez i kapetan (1638.-1641.)
  • Girolamo Querini, knez i kapetan (1641.-1643.)
  • Marc Antonio Minotto, knez i kapetan (1643.-1645.)
  • Antonio Lippomano, izvanredni providur (1645.-1646.)
  • Luca Falier, knez i kapetan (1646.-1647.)
  • Luigi Cocco, izvanredni providur (1647.-1649.)
  • Marco Morosini, knez i kapetan (1649.-1650.)
  • Michel Malipiero, izvanredni providur (1650.-1651.)
  • Girolamo Loredan, izvanredni providur (1651.)
  • Nicolo Zanne, knez i kapetan (1651.-1653.)
  • Pietro da Canal, izvanredni providur (1653.-1654.)
  • Pietro Gabriel, izvanredni providur (1654.)
  • Lorenzo Tiepolo, knez i kapetan (1654.-1656.)
  • Gian Francesco Aurio, izvanredni providur (1656.-1657.)
  • Nicolo Salamon, knez i kapetan (1657.-1658.)
  • Gian Francesco Aurio, izvanredni providur (1658.)
  • Marc Antonio Soranzo, zamjenik kneza (1658.-1659.)
  • Nicolo Bernardo, izvanredni providur (1659.-1660.)
  • Marco Manolesso, knez i kapetan (1660.-1661.)
  • Antonio Zeno, izvanredni providur (1661.-1665.)
  • Tomaso Barbadico, knez i kapetan (1665.-1668.)
  • Lorenzo Tiepolo, knez i kapetan (1668.-1670.)
  • Andrea Zen, knez i kapetan (1670.-1671.)
  • Gian Giacomo Farsetti, zamjenik kneza (1671.)
  • Andrea Zen, knez i kapetan (1671.-1672.)
  • Giacomo Loredan, knez i kapetan (1673.-1675.)
  • Girolamo Priuli, knez i kapetan (1675.-1678.)
  • Andrea Marcello, knez i kapetan (1678.-1681.)
  • Marin da Riva, knez i kapetan (1681.-1683.)
  • Alessandro Priuli, knez i kapetan (1683.-1686.)
  • Alessandro Priuli q. Federico, knez i kapetan (1686.-1689.)
  • Bartolo Gritti, knez i kapetan (1689.-1691.)
  • Carlo Donato, knez i kapetan (1691.-1694.)
  • Benetto Giorgio Querini, knez i kapetan (1694.-1696.)
  • Melchior Querini, knez i kapetan (1696.-1699.)
  • Enrico Pappafava, knez i kapetan (1699.-1702.)
  • Nicolo Venier, knez i kapetan (1702.-1704.)
  • Giulio Pasqualigo, knez i kapetan (1704.-1707.)
  • Domenico Loredano, knez i kapetan (1707.-1710.)
  • Stefano Malipietro, knez i kapetan (1710.-1713.)
  • Giulio Dona, knez i kapetan (1713.-1715.)
  • Antonio Priuli, knez i kapetan (1715.-1718.)
  • Pietro Bembo, knez i kapetan (1718.-1723.)
  • Antonio Basilio, knez i kapetan (1721.-1723.)
  • Marino Natali, knez i kapetan (1723.-1726.)
  • Vincenzo Dona, knez i kapetan (1726.-1729.)
  • Gian Bortolo Vitturi, knez i kapetan (1729.-1731.)
  • Antonio Priuli, knez i kapetan (1731.-1734.)
  • Giambattista Badoer, knez i kapetan (1734.-1737.)
  • Francesco Molin (1737.-1739.)
  • Francesco Antonio Pasqualigo (1739.-1742.)
  • Giovanni Pasqualigo, knez i kapetan (1742.-1746.)
  • Angelo Trevisan, knez i kapetan (1746.-1748.)
  • Sebastian Corner, knez i kapetan (1748.)
  • Giuseppe Maria Venier, zamjenik kneza (1748.-1749.)
  • Pietro Falier g. Zan Vidal, knez i kapetan (1749.-1751.)
  • Zan Pietro Trevisan, knez i kapetan (1751.-1754.)
  • Giuseppe Condulmer, knez i kapetan (1754.-1757.)
  • Daniel Balbi g. Francesco, knez i kapetan (1757.-1759.)
  • Zan Antonio Trevisan, knez i kapetan (1759.-1762.)
  • Zuane Bragadin, knez i kapetan (1762.)
  • Antonio Dolfin g. Vittorio, knez i kapetan (1762.-1765.)
  • Nicolo Bon del fu Alvise, knez i kapetan (1765.-1766.)
  • Francesco Diedo, knez i kapetan (1766.-1767.)
  • Pietro Soranzo, knez i kapetan (1767.-1768.)
  • Antonio Orio, knez i kapetan (1768.-1770.)
  • Nicolo Bombini, knez i kapetan (1770.-1773.)
  • Zan Francesco Pasqualigo, knez i kapetan (1773.-1776.)
  • Orso Pantecipazio Badoer, knez i kapetan (1776.-1777.)
  • Bernardo Zorzi, kamerlengo, kaštelan i zamjenik kneza i kapetana (1777.-1778.)
  • Pier Zuane Semitecolo, knez i kapetan (1778.-1781.)
  • Andrea Paruta, knez i kapetan (1781.-1784.)
  • Anzolo Orio, knez i kapetan (1784.-1787.)
  • Vincenzo Bembo, knez i kapetan (1787.-1789.)
  • Iseppo Pizzamano, knez i kapetan (1789.-1792.)
  • Zan Francesco Pizzamano, knez i kapetan (1792.-1795.)
  • Nicolo Barozzi, knez i kapetan (1795.-1797.)

Vidi jošUredi

LiteraturaUredi

  • Novak, Grga, Povijest Splita I, Čakavski sabor, Split, 1978.
  • Novak, Grga, Povijest Splita III, Čakavski sabor, Split, 1978.